BYGDEGÅRDEN

Lokalbefolkningen i Siretorp, Mörby och Västra Näs började redan 1958 dra upp riktlinjer för en förening med tillhörande lokal för att främja gemenskapen i bygden, samtidigt som man fick ett aktivitetshus, öppet för alla. Dagens styrelse har som mål att fortsätta i deras anda samt se till att anordna olika aktiviteter för alla åldrar och se till att lokalen hålls fräsch och hel. Just därför är det viktigt att så många som möjligt blir medlemmar, för ert bidrag ser till att behålla föreningen och lokalen.

Bygdegården i Siretorp har, sedan den uppfördes 1960, varit en central och viktig mötesplats. Generationer av bygdebor har de senaste 60 åren träffats och umgåtts här – faktum är att oftare än var tredje dag, året runt, sker det något arrangemang i bygdegården.

Vad är ”bygden”?

Bygden för oss är Torsö, Istaby, Mörby, Siretorp, Västra Näs, Sandviken, Sölve och Ljungaviken och alla boende däremellan. Vi tror att det är ni som bor i detta område som är intresserade av Siretorps Bygdegård. Bor man i Nogersund, Hällevik eller någon annanstans så tror vi att man är medlem där.

Hur når vi ut med vårt budskap?                        

I ”bygdegårdens” område finns det c:a 1000 brevlådor. Så det borde vara ungefär 2000-2500 människor boende, varav kanske hälften är sommargäster. Givetvis vänder vi oss till alla, oavsett om man är fastboende eller sommarstugeägare. Vi har hittills delat ut informationslappar i alla brevlådorna för att vara säkra på att vi når alla. Vi kommer också använda e-post, facebook och egen hemsida för att nå ut med våra aktiviteter.

Har vi aktiviteter som berör andra intressenter i andra områden, så kommer det hamna i tidningen. Men mycket av det vi gör just nu är för bygden. Och över 70 % av våra medlemmar är över 60 år. Givetvis hoppas vi att vi kan nå ut till alla åldrar, men just nu är ungdomsverksamheten obefintlig. Men vi hoppas och tror att det kommer mera barnfamiljer i området.

Hur finansierar vi detta?

Mycket av intäkterna kommer från lokaluthyrningen. Men att hålla en så pass stor lokal som denna är inte gratis. Det finns en fastställd prislista som då har en balanserad prisnivå beroende på vad lokalen kostar att driva. Men vi har alltid möjlighet att diskutera priser. Det får dock aldrig bli så att lokalens intäkter blir mindre än vad det kostar att hålla lokalen i drift. Vi har väldigt låga priser om man jämför med vad andra tar. Och vi har hitintills inte nekat någon att hyra lokalen.

Medlemsavgifter står också för en betydande del av inkomsterna. Likaså kommunala bidrag. Men även aktiviteter som Loppis och Höstmarknad ska generera sköna slantar i kassan.